​​Da li jedna doza HPV vakcine može biti dovoljna?

Rak grlića materice je četvrti najčešći tip raka kod žena, koji je 2020. godine usmrtio oko 342.000 ljudi širom svijeta. Nova studija pokazuje da jedna doza vakcine može biti efikasna kao i uobičajene dvije ili tri doze, za zaustavljanje humanog papiloma virusa (HPV), koji je odgovoran za većinu slučajeva raka grlića materice.

Rezultati studije predstavljeni su krajem aprila 2023. godine tokom 35. Međunarodne konferencije o papiloma virusu u Vašingtonu. Studija je sprovedena kao randomizovano, multicentrično, dvostruko slijepo, kontrolisano ispitivanje na uzorku od 2.275 ispitanica starosti od 15 do 20 godina u Keniji. One su nasumično raspoređene u tri grupe prema karakteristikama tretmana: vakcinu sa jednom dozom koja cilja dva soja HPV-a, jednu dozu HPV vakcine koja cilja devet sojeva ili meningokoknu vakcinu (kontrola). Učesnice su testirane na HPV svakih 6 mjeseci, tokom 3 godine praćenja. Vakcina sa dva soja bila je efikasna u 98%, a vakcina sa devet sojeva u 96% slučajeva, izvijestili su istraživači.

Nalazi ove studije mogli bi imati značajan uticaj na smanjenje stope raka grlića materice širom svijeta, jer bi jedna doza pojednostavila proces vakcinacije, kao i na smanjenje troškova.

Više informacija i reference možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije na jednom mjestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz svijeta medicine i još mnoga iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a na ovom linku.

Leave a reply