Galenika obilježava 77 godina uz rast na tržištima regiona i dalju internacionalizaciju poslovanja

Sarajevo, 26. juli 2022. godine – Kompanija Galenika, koja je dio brazilske NC Grupe, je u prvoj polovini 2022. godine zabilježila značajno proširenje portolija proizvoda, rast na regionalnim tržištima i dalju modernizaciju poslovanja. Kompanija je ovog jula obilježila 77 godina uspješnog poslovanja i liderstva u farmaceutskoj industriji. Na tržištu Bosne i Hercegovine, Galenika je ostvarila povećanje prodaje za čak 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je ukupno na tržištima regiona gdje Galenika posluje (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija) ostvareno povećanje prodaje za 29 odsto.

U Srbiji i regionu, registrovano je 10 novih proizvoda ove godine, dok je 29 pušteno u promet, a do kraja godine je planirano lansiranje još čak 36 proizvoda. Galenika uspješno posluje na 15 međunarodnih tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Na tržištu EU je registrovala šest proizvoda gdje je i ostvaren prvi izvoz dijetetskih suplemenata, a otvorene su i kancelarije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kompanija nastavlja dalju digitalizaciju poslovanja. Na ovogodišnjem SAP-ovom takmičenju, Galenika je dobila posebno priznanje plasmanom u top 3 kompanije za kvalitet implementacije u EMEA regionu. Pored toga, pokrenut je projekat za implementaciju softvera za detaljno planiranje proizvodnje i prediktivno upravljanje resursima i materijalima (Material and Resource Planning) koji će dodatno unaprijediti efikasnost cjelokupnog lanca snabdijevanja, naročito u domenu efikasnosti proizvodnje i upravljanja zalihama.

U godini kada obilježava 77 godina postojanja, Galenika ima konstantan rast na tržištu Srbije, u regionu i na međunarodnim tržištima na kojima posluje. Naši proizvodi su dostupni na tri kontinenta i to zbog svog kvaliteta i aktuelnosti za potrošače, kao i dobre poslovne politike. U narednom periodu fokus nam je održavanju kvaliteta, ciljanom razvoju portfolija i dodatnom pozicioniranju proizvoda na tržištima Centralne i Istočne Evrope i MENA regiona“, izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor kompanije Galenika.

Leave a reply