Pogledajte priču o Galenici. Priču o zdravlju.

Galenika - najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji

Galenika a.d. osnovana je 18. jula 1945. godine. Mlada firma sa samo četrdeset troje zaposlenih kreće vrtoglavom brzinom da se širi i razvija i vrlo brzo postaje važan deo farmaceutskog tržišta tadašnje Jugoslavije.

postavljeno je kompletno postrojenje za proizvodnju u kompaniji Galenika, što ju je pozicioniralo kao četvrtog proizvođača penicilina na svetu. Prva bočica penicilina proizvedena je 31. Jula 1949. godine i od tog trenutka kreće vrtoglavi razvoj Galenike.

naučno-istraživački institut postaje deo Galenike. Timovi istraživača fokusiraju rad prvenstveno na razvoj generičkih lekova, u koje implementiraju svoje veliko znanje i umeće. To u mnogome doprinosi razvoju kompanije. Galenikine lekove odlikuje visok nivo sigurnosti, kvalitet i efikasnost u lečenju.Galenika a.d. je izuzetnom brzinom osvajala domaće tržište, a prelomni korak razvoja bila je izgradnja nove fabrike.

nam je omugućila da odlučno iskoračimo izvan nacionalnih okvira.

Milan Panić, osnivač američke farmaceutske kompanije ICN, potpisuje ugovor sa kompanijom Galenika i ona postaje ICN Galenika, jedna od prvih privatizovanih kompanija u SFR Jugoslaviji.

otvorena je nova Fabrika čvrstih farmaceutskih preparata, čija je izgradnja koštala preko 50 miliona evra. Kapaciteti nove fabrike bili su 2 milijarde tableta i 100 miliona kapsula na godišnjem nivou, a vrednost godišnje proizvodnje oko 100 miliona evra. Proizvodnja se odvija u 4.500 m2 prostora koji zadovoljava sve zahteve savremene farmaceutske proizvodnje.

Galenika postaje deo NC Group, najveće farmaceutske kuće u Latinskoj Americi, svetski poznate i priznate.