Slična atrofija mozga kod gojaznosti i alchajmerove bolesti

Prekomjerna težina u odraslom dobu povezuje se sa dijabetesom, hipertenzijom, dislipidemijama, ali i sa atrofijom mozga i kognitivnim padom, odnosno, promjenama koje prate Alchajmerovu bolest (AD). Poznato je da gojaznost predstavlja faktor rizika za AD, ali do danas nije sprovedeno nijedno direktno poređenje obrazaca atrofije mozga u AD i kod gojaznih bez AD.

U radu koji vam preporučujemo, izvršeno je poređenje MR i PET snimaka 1.300 učesnika
istraživanja, oboljelih od Alchajmerove bolesti i zdravih, sa različitim stepenom uhranjenosti. Rezultati poređenja pokazuju zapanjujuću vizuelnu sličnost nalaza atrofije mozga kod osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom i oboljelih od AD, posebno kada je reč o stanjivanju sive materije. Da li se onda može pretpostaviti da bi upravljanje prekomjernom težinom moglo dovesti do poboljšanja zdravstvenih ishoda, usporiti kognitivni pad u starenju i smanjiti rizik od AD?

Analiza mapa akumulacije beta-amiloida ili tau proteina u mozgu oboljelih od AD i gojaznih osoba obeshrabrila je očekivanja istraživača. Moždane mape akumulacije beta-amiloida ili tau proteina kod gojaznih bez AD nisu bile u korelaciji sa mapama osoba oboljelih od AD. S druge strane, mape akumulacije beta-amiloida ili tau proteina kod oboljelih od AD koreliraju, nezavisno od stepena gojaznosti. To ukazuje da su mehanizmi koji podržavaju neurodegeneraciju povezane sa gojaznošću i AD-specifični.

Više informacija i reference možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply