Treba li beta blokatorima dati prioritet u sekundarnoj prevenciji infarkta miokarda?

Primjena beta blokatora u sekundarnoj prevenciji u prvoj godini poslije infarkta miokarda (MI) nije povezana sa poboljšanim kardiovaskularnim ishodima kod pacijenata bez srčane insuficijencije (HF) ili sistolne disfunkcije lijeve komore (LVSD).

Ovo je glavni nalaz studije rađene u Švedskoj, čiji je cilj bio da definiše optimalnu strategiju sekundarne prevencije kod MI. Na kohorti od 43.618 ispitanika (prosječne starosti 64 godina, 25,5% žene) koji su registrovani u nacionalnom registru između 2005. i 2016. Godine, analizirane su razlike u primarnom ishodu (kombinovani mortalitet od svih uzroka, MI, neplanirana revaskularizacija i hospitalizacija zbog HF) kod pacijenata koji su primali beta blokatore (78,5%) i ostalih (21,5%).


Rizik primarnog ishoda nije se razlikovao prema tretmanu BB (HR 0,99; 95% CI 0,93-1,04), kao ni u odnosu na prekid BB ili promjenu terapije tokom praćenja.

Više informacija i reference možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply