Da li je vakcinacija jednom dozom dovoljna da zaustavi infekciju sojevima onkogenog HPV-a?

U pokušaju da odgovore nа ovo pitanje, spгovedeno je randomizovano, multicentrično, dvostruko slеро, kontrolisano iѕpitivanje efikasnosti vakcinacije sprovedene primenom jedne doze dvovalentne ili devetovalentne HPV vakcine, kod žena starosti 15 do 20 godina. Kontrolna grupa žene iste starosti, koje su vakcinisane protiv meningokoka. Sve ispitanice uključene u studiju su bile HPV negativne pri uključivanju u studiju, kao i 3 meseca posle vakcinacije. Posle 18 meseci praćenja, detektovano je 38 pozitivnih na HPV 16/18 (od čega 36 slučajeva u kontrolnoj i po 1 slučaj u grupama koje su primile dvovalentnu ili devetovalentnu HPV vakcinu), kao i 33 pozitivnih na HPV 16/18/31/33/45/52/58/6/11 (od čega 4 u grupi koja je primila devetovalentnu i 26 u grupi koja je primila vakcinu protiv meningokoka). Studija je pokazala da jedna doza dvovalentne ili devetovalentne HPV vakcine može biti efikasna u prevenciji onkogene HPV infekcije, koliko i vakcinacija sa više doza. Imajući u vidu da kompletna vakcinacija sa 3 doze devetovalentne vakcine košta između 400 i 500 dolara, jasno je koliki značaj imaju rezultati ove sudije za javno zdravlje.

Referenca

Barnabas RV, Brown ER, Onono M, Bukusi EA, Njoroge b, Winer RL, et al; KEN SHE Study Team, Single-dose HPV vaccination efficacy among adolescent girls and young women in Kenya (the KEN SHE Study): study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2021 Sep 27;22(1):661.

Za više informacija posetite – link.
Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu -savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply