Galenika - Najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji

Galenika a.d. osnovana je 18. jula 1945. godine. Mlada firma sa samo četrdeset troje zaposlenih kreće vrtoglavom brzinom da se širi i razvija i vrlo brzo postaje važan deo farmaceutskog tržišta tadašnje Jugoslavije.

1947. godine postavljeno je kompletno postrojenje za proizvodnju u Galenici, što ju je pozicioniralo kao četvrtog proizvođača penicilina na svetu. Prva bočica penicilina proizvedena je 31. Jula 1949. godine i od tog trenutka kreće vrtoglavi razvoj Galenike.

1950. godine naučno-istraživački institut postaje deo Galenike. Timovi istraživača fokusiraju rad prvenstveno na razvoj generičkih lekova, u koje implementiraju svoje veliko znanje i umeće. To u mnogome doprinosi razvoju kompanije. Galenikine lekove odlikuje visok nivo sigurnosti, kvalitet i efikasnost u lečenju.Galenika a.d. je izuzetnom brzinom osvajala domaće tržište, a prelomni korak razvoja bila je izgradnja nove fabrike

1978. godina nam je omugućila da odlučno iskoračimo izvan nacionalnih okvira.

1990.godine Milan Panić, osnivač američke farmaceutske kompanije ICN, potpisuje ugovor sa Galenikom i ona postaje ICN Galenika, jedna od prvih privatizovanih kompanija u SFR Jugoslaviji.

2010. godine Otvorena je nova Fabrika čvrstih farmaceutskih preparata, čija je izgradnja koštala preko 50 miliona evra. Kapaciteti nove fabrike bili su 2 milijarde tableta I 100 miliona kapsula na godišnjem nivou, a vrednost godišnje proizvodnje oko 100 miliona evra. Proizvodnja se odvija u 4.500 m2 prostora koji zadovoljava sve zahteve savremene farmaceutske proizvodnje.

2017. godine Galenika postaje deo NC Group, najveće faramceutske kuće u Latinskoj Americi, svetski poznate i priznate.