A – Лекови за лекување на дигестивниот систем и метаболизмот

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
DAKTANOL ®миконазол20mg/g перорален гелПреземи
VITAMIN Cаскорбинска киселина500 mg/5 ml раствор за инјектирањеПреземи
BEDOXIN ®пиридоксин20 mg таблетаПреземи

B – Крв и органи кои создаваат крв

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
RIVAROX ®ривароксабан10 mg, филм-обложена таблетаПреземи
RIVAROX ®ривароксабан15 mg, филм-обложена таблетаПреземи
RIVAROX ®ривароксабан20 mg, филм-обложена таблетаПреземи
HEPARINхепарин натриум25 000 IE / 5ml раствор за инјектирањеПреземи
CLOPIGAL ®клопидогрел28х75mg , филм-обложена таблетаПреземи
OHB12 ®хидроксокобаламин2500 микрограми / 2 ml раствор за инјектирањеПреземи

C – Лекови кои влијаат на кардиоваскуларниот систем

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
CORNILAT ®изосорбид динитрат20 mg таблетаПреземи
SPIRONOLAKTONспиронолактон25 mg таблетаПреземи
SPIRONOLAKTONспиронолактон100 mg таблетаПреземи
DAMATON ®пентоксифилин400 mg таблета со продолжено ослободувањеПреземи
PROPRANOLOLпропранолол40 mg таблетаПреземи
PRINORM ®атенолол100 mg таблетаПреземи
BISPROL ®бисопролол5 mg филм-обложена таблетаПреземи
BISPROL ®бисопролол10 mg филм-обложена таблетаПреземи
AMLOGAL ®амлодипин5 mg таблетаПреземи
AMLOGAL ®амлодипин10 mg таблетаПреземи
GALOSART ®лосартан50 mg филм обложена таблетаПреземи
GALOSART PLUS ®лосартан, хидрохлортиазид50 mg / 12,5 mg филм-обложена таблетаПреземи
ATOLIPаторвастатин10 mg филм обложена таблетаПреземи
ATOLIPаторвастатин20 mg филм обложена таблетаПреземи

D – Лекови за лекување на кожа и поткожно ткиво

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
DAKTANOL ®миконазол20 mg/g кремПреземи
GENTAMICINгентамицин1mg / 1g мастПреземи
SINODERM ®флуоцинолон ацетонид0,25 mg/g гелПреземи
HYDROCYCLIN ®хидрокортизон,окситетрациклин(10 mg / 30 mg) / 1g мастПреземи
DIDERMAL ®бетаметазон, гентамицин(0,5 mg/1 mg) / 1g кремПреземи
DIDERMAL ®бетаметазон, гентамицин(0,5 mg/1 mg)/g мастПреземи
SINODERM N ®флуоцинолон ацетонид, неомицин(0,25 mg / 3,3mg ) / g мастПреземи

G – Лекови за лекување на генитоуринарниот систем и полови хормони


ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
TESTOSTERON DEPOтестостерон250 mg/ ml раствор за инјектирањеПреземи
PROGESTERON DEPOхидроксипрогестерон250 mg/ml раствор за инјектирањеПреземи

 

H – Хормони за системска примена

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
DEXASON ®дексаметазон4 mg/1 ml раствор за инјектирањеПреземи
DEXASON ®дексаметазон0,5 mg таблетаПреземи
PRONISON ®преднизон20 mg таблетаПреземи

J – Антиинфективни лекови за системска примена


ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
ITANEM ®меропенем500 mg прашок за раствор за инјектирање/инфузијаПреземи
ITANEM ®меропенем1000 mg прашок за раствор за инјектирање/инфузијаПреземи
AMIKACINамикацин500 mg / 2 ml раствор за инјектирање / инфузијаПреземи

M – Лекови за лекување на болести на мускулно-скелетниот систем

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
DIKLOFEN ®диклофенак75 mg / 3 ml раствор за инјектирањеПреземи
DIKLOFEN ®диклофенак100mg таблета со продолжено ослободувањеПреземи
DIKLOFEN ®диклофенак50 mg гастрорезистентна таблетаПреземи

N – Лекови кои влијаат на нервниот систем


ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
LIDOKAIN HLORID 1%лидокаин35mg/3,5ml раствор за инјектирањеПреземи
LIDOKAIN 2% ADRENALINлидокаин, епинефрин(40 mg / 0,025 mg) / 2ml раствор за инјектирањеПреземи
NOVALGETOL ®метамизол2,5g/5ml раствор за инјектирањеПреземи

R – Лекови за лекување на болести на респираторниот систем


ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
AEROGAL ®деслоратадин0,5 mg/ml сирупПреземи

S – Лекови за лекување на болести на очи и уши

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
CHLORAMPHENICOL ®хлорамфеникол10 mg/1g маст за окоПреземи
GLAUMOL ®тимолол5 mg / 1ml, капки за око, растворПреземи
DEXAMETHASON-NEOMYCINдексаметазон, неомицинкапки за уво/очни раствори, 0,1% + 0,35%, 10mlПреземи

V – Друго

ИмеГенеричко име (INN)Форма / Доза / ПакувањеУпатство за користење
PROTAMIN SULFAT Galenikaпротамин сулфат50 mg/5 ml раствор за инјектирањеПреземи
VODA ZA INJEKCIJE Galenikaвода за инјекции50 x 5 ml растворувач за парентерална употребаПреземи