Nove preporuke CDC za prevenciju infekcije virusom virusom SARS-COV-2

Centar za kontrolu bolesti (CDC, Atlanta, USA) promenio je stav o obaveznom nošenju maski u zdravstvenim ustanovama! Nošenje maski više nije univerzalna obaveza zaposlenih i korisnika usluga svih zdravstvenih ustanova.  

Ažuriranja koja su napravljena odražavaju nivo kolektivnog imuniteta postignutog imunizacijom i infekcijom SARS-CoV-2, kao i dostupnost efikasnih tretmana i alata za prevenciju. Mere zaštite orjentisane su na karakteristike prenosa virusa u zajednici (prisustvo i širenje SARS-Co(prisustvo i širenje SARS-CoV-2), više nego na procenu uticaja COVID-19 na hospitalizaciju i naprezanja zdravstvenog sistema.  

Vakcinalni status više nije osnov za kontrolu izvora, skrining testiranje ili preporuke nakon izlaganja. Promenjene su okolnosti u kojima je preporučena kontrola izvora i upotreba lične zaštitne opreme. Ažurirane su preporuke za učestalost testiranja. Odluke o skrining testiranju asimptomatskog zdravstvenog osoblja prebačene su u nadležnost zdravstvenih ustanova. Asimptomatski pacijenti više ne moraju empirijski da primenjuju mere predostrožnosti.

Šta se još promenilo 23. septembra 2022, kada su objavljene nove preporuke CDC?

Više informacija i reference možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply