Anabolici / Androgeni steroidi i rizik za kardiovaskularnu bolest

Upotreba anabolika i androgenih steroida je široko rasprostranjena kod sportista, ali i kod mladih muškaraca koji rekreativno posećuju teretane sa ciljem uvećanja mišćine mase.
Iako je jasno da je to skopčano s velikim rizikom, istraživanja neželjenih efekata anabolika/androgenih steroida su uglavnom zasnovana na malim, heterogenim uzorcima ispitanika i/ili forenzičkim nalazima.

U radu koji vam preporučujemo norveški autori su pratili kardiovaskularne promene kod 56 mladih sportista (dizača tegova) koji su koristili anabolike / androgene steroide 12 meseci, u odnosu na sportiste koji ove preparate ne koriste.
Obrasci kardiovaskularnih promena kroz vreme praćeni su i na odgovarajućem animalnom modelu u kome su životinje izlagane prekomernim dozama testosterona, a kardiovaskularni parametri praćeni u određenom vremenskom periodu.

Saznanja o povećanju rizika za relativno brzi nastanak kardiovaskularnih promena na srcu i krvnim sudovima usled uzimanja anabolika omogućiće izabranim lekarima, kardiolozima i lekarima sportske medicine da se aktivno uključe u prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod mladih ljudi.

Reference:

Melsom HS, Heiestad CM, Eftestøl E, Torp MK, Gundersen K, Bjørnebekk AK, et al. Reduced arterial elasticity after anabolic-androgenic steroid use in young adult males and mice. Sci Rep. 2022 Jun 11;12(1):9707.

Više informacija možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply