Pogledajte priču o Galenici. Priču o zdravlju.

Od ,,male radionice’’ do farmaceutskog giganta

Galenika a.d. Beograd osnovana je 18. jula 1945. godine. Mlada firma sa samo četrdeset troje zaposlenih kreće vrtoglavom brzinom da se širi i razvija i vrlo brzo postaje važan deo farmaceutskog tržišta tadašnje Jugoslavije.

Kompanija beleži ekspanziju na tržištima regiona Zapadnog Balkana, kao i značajnu internacionalizaciju poslovanja otvaranjem Galenika firme na tržištima Albanije, Kosova i Mađarske.

U skladu sa modernom vizijom poslovanja, kompanija usvaja novi vizuelni identitet i slogan ,,Posvećeni ljudima, verni zdravlju’’. Dodatno, usvajaju se i nova vizija, misija i vrednosti kompanije. Inspirisana digitalizacijom koja ubrzava svet, Galenika postaje prva kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je implementirala najsavremeniji sistem za upravljanje poslovnim procesima, za šta osvaja prestižnu nagradu ,,SAP Quality Awards’’ CEE.

Digitalizacija procesa: Kao direktan rezultat ulaganja i nove strategije i vizije, započinje Galenika era inovacija i generisanja pozitivnih vrednosti kroz održanje tradicionalnog poverenja i kvaliteta.

Galenika je od novembra 2017. godine postala deo brazilske NC Grupe, koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u celoj Latinskoj Americi.

Otvorena je nova Fabrika čvrstih farmaceutskih preparata u čiju izgradnju je uloženo više od 50 miliona evra.

Galenika potpisuje ugovor sa američkom farmaceutskom kompanijom ICN, i postaje jedna od prvih privatizovanih kompanija u tadašnjoj Jugoslaviji, a nedugo zatim izlazi na američku berzu.

Ostvaren je još jedan uspeh – otvorena je fabrika za proizvodnju ibuprofena.

Uzlazna era se nastavlja, te je krajem novembra 1978. godine puštena u rad nova fabrika lekova, uz pomoć koje je Galenika napravila odlučni korak u svet.

Galenika beleži ubrzani proces prihvatanja savremene koncepcije razvoja, i njen ugled sve više raste kako na domaćem tako i na međunarodnim tržištima. U ovom periodu počinje izgradnja, tada nove fabrike, na današnjoj lokaciji, a u sastav Galenike ulazi još nekoliko proizvodnih partnera.

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, pronalazač streptomicina g. Selman A. Vaksman, posetio je Galeniku u avgustu 1959. godine i tom prilikom odao puno priznanje za postignute rezultate.

Osnovana je Biološka laboratorija.

Osnovano je odeljenje fitofarmacije.

Izvozni program se razvija, te je već 1953. godine osnovano posebno Izvozno odeljenje.

Galenika sve više širi svoju proizvodnu paletu. Tako 1952. godine proširuje poslovanje i na proizvodnju hemijskih i higijenskih proizvoda, osniva Pogon za sintezu više farmaceutskih hemikalija, a osnovano je i Flastersko odeljenje.

Naučno-istraživački institut počinje da funkcioniše u okviru kompanije, koji za kratko vreme uspeva da okupi mlade istraživače, od kojih su neki kasnije postali poznati naučnici.

Uz tim mladih domaćih eksperata, Galenika je uspela da osvoji proizvodnju penicilina, a prva bočica ovog leka je proizvedena 31. jula 1949. godine. Od tog trenutka kreće vrtoglavi razvoj kompanije.

1. jula 1948. godine postavljeno je kompletno postrojenje za proizvodnju penicilina, što je kompaniju pozicioniralo kao četvrtog proizvođača penicilina na svetu ikada.

Galenika izrasta u perspektivnog proizvođača lekova na tlu bivše Jugoslavije.

Galenika je osnovana 18. jula 1945. godine. Sa samo 43 zaposlena, Galenika je bila ,,mala radionica’’ za proizvodnju lekova.