Astma i rizik od kardiovaskularnih bolesti

Prethodne studije su relativno stidljivo ukazale na postojanje određenog stepena povezanosti između alergijskih reakcija i kardiovaskularnih bolesti. U pokušaju da se dođe do egzistencijalnih potvrda i razrešene dileme, urađena je studija preseka na uzorku učesnika Nacionalnog zdravstvenog intervjua SAD 2012. U istraživanje je uključeno 34.417 odraslih osoba, među kojima 10.045 osoba sa najmanje jednom alergijskom reakcijom, bez obzira na lokaciju (respiratorni sistem, digestivni sistem, koža), kao i osobe sa bronhijalnom astmom. 

Istraživači su potvrdili da je istorija alergijskih reakcija povezana sa povećanim rizikom od razvoja visokog krvnog pritiska i koronarne bolesti srca. Ispitanici sa istorijom alergijskih reakcija, starosti između 18 i 57 godina, imali su veći rizik od visokog krvnog pritiska. Veći rizik od koronarne bolesti srca primećen je kod učesnika studije između 39 i 57 godina, muškaraca, Afroamerikanaca. 

Da li se ovi nalazi mogu tumačiti povezanošću alergijskih reakcija sa fenomenom atopije? Kako objasniti da najveći pojedinačni doprinos riziku od visokog krvnog pritiska i koronarne bolesti srca ima upravo astma?

Referenca: 

History of allergies may be associated with increased risk of high blood pressure, heart disease. EurekAlert; April 11, 2022. Accessed April 18, 2022.

Za više detalja pročitajte tekst na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu -savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply