Dostupnost i pristupačnost brze hrane uvećava mortalitet od karcinoma za 77%!

Zajednice sa dostupnom i pristupačnom brzom hranom imaju 77% veće šanse za visok nivo mortaliteta od kancera uzrokovanog gojaznošću! Ovo su glavni nalazi ekološke studije preseka na uzorku više od 3.000 lokalnih zajednica, urađene u periodu 2010-2020. godina u SAD, čiji su rezultati nedavno publikovani.

Maligniteti povezani sa gojaznošću čine 40% svih maligniteta u SAD. S druge strane, potrošnja zdrave hrane je faktor koji se može modifikovati, jer se pokazalo da smanjuje smrtnost od 13 tipova karcinoma povezanih sa gojaznošću. Iako su dostupnost i pristupačnost zdrave ishrane povezane sa smanjenim rizikom od gojaznosti i smanjenom učestalošću pojave, odnosno, smrtnošću od karcinoma, pristupačnost zdrave ishrane ostaje izazov. Posebno za zajednice koje imaju manji broj prodavnica i drugih opcija za nabavku zdrave hrane (u pustinjama i močvarama), kao i zajednice sa dostupnom i lako pristupačnom brzom hranom.

Više informacija i reference možete pročitati na linku.

Najnovije medicinske informacije dostupne na jednom mestu – savremene medicinske prakse, tekstovi vrsnih stručnjaka, novosti iz sveta medicine i još mnogo iznenađenja čekaju vas u besplatnoj verziji Galenika Medical Journal-a koji možete preuzeti na linku.

Leave a reply