Galenika – 75 godina čuvari zdravlja

Beograd, 15. jul 2020.Galenika a.d. Beograd, najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji, ove godine slavi jubilej od 75 godina postojanja, uz konstantan rast i inovacije na polju poslovanja

U godini jubileja, Galenika beleži konstantan rast u svim segmentima svog poslovanja. U prvoj polovini 2020. godine, Galenika je ostvarila povećanje prodaje za 8% u odnosu na isti period 2019. godine, čime je učvrstila poziciju drugo mesto po udelu na farmaceutskom tržištu Srbije. Direktan rezultat nove vizije i poslovne strategije ilustruje i dodatni rast prodaje u regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija) za 14%. Otvorena su i 3 nova izvozna tržišta, a Galenika je aktivno prisutna na 8 međunarodnih tržišta u zemljama EU, Bliskog istoka i Afrike, na kojima je više nego udvostručila prodaju.

Uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenikin Institut za istraživanje i razvoj nastavlja sa razvojem novih proizvoda. U toku je registracija 12 proizvoda, a do kraja godine predviđeno je da 4 nova proizvoda budu lansirana na tržištu. Dodatno, u prvoj polovini 2020. povećana je proizvodnja palete sopstvenih proizvoda za 5% u odnosu na isti period u 2019. godini.

Kao odgovorna kompanija, Galenika uspešno sprovodi mere zaštite životne sredine i postigla je ciljeve koji su u skladu sa strogim zahtevima ISO 14001 standardima. Tokom nepune tri godine od privatizacije, smanjeno je generisanje otpada i primenjuje se strog postupak upravljanja otpadom, dok je emisija CO2 smanjena za 20%, a upotreba električne energije za 10%.

,,Radimo na dodatnom povećanju proizvodnje i prodaje na srpskom i međunarodnim tržištima, istražujemo inovativne načine promocije naših postojećih proizvoda i posvećeni smo značajnom rastu portfolija – registracijom i lansiranjem po pet novih proizvoda godišnje, u narednih pet godina. Naš strateški cilj je razvoj Galenike, a pri tome ne isključujemo mogućnost daljeg širenja putem akvizicija’’, izjavio je Rikardo Vian Markes (Ricardo Vian Marques), generalni direktor Galenike.

Na polju digitalizacije, Galenika je već ušla u transformaciju Industrija 4.0 i Smart Manufacturing sa implementacijom Internet of Things u proizvodnji. Prva je kompanija u regionu koja je implementirala najsavremeniji softver za napredno upravljanje poslovnim procesima SAP S4HANA u Cloudu, a uspostavljena je i inovativna Business-to-Business platforma koja klijentima omogućava proces kupovine kroz najsavremenije digitalno iskustvo, u bilo koje vreme, bilo gde.

,,Galenika je već 75 godina Čuvar zdravlja. Naročito u ovakvim vremenima vidimo koliko je to važno. Ponosni smo na 75-godišnju tradiciju kompanije i neuporedivu stručnost, a istovremeno u Galenici su svi 100% fokusirani na budućnost. Zato imam veliko poverenje u naš lokalni tim i viziju Galenike da postane lider u regionu’’, zaključio je Markes.

Leave a reply