Galenika dobila priznanje od Ženskog centra ,,Milica’’ za podršku ženama u borbi protiv raka dojke

Beograd, 3. februar 2023. godine – Povodom svečanog puštanja u rad Nacionalnog centra za pružanje iskustvene podrške ženama obolelim od raka dojke i raka grlića materice, kompanija Galenika dobila je zahvalnicu od strane Ženskog centra ,,Milica’’ vezano za podršku i donaciju koju je kompanija obezbedila za osposobljavanje ovog centra. Započinjanjem sa radom ovog važnog centra, pored iskustvene podrške, omogućeno je da se na nivou cele Srbije, pacijentkinjama i članovima njihovih porodica pružaju i konsultacije od strane uglednih stručnjaka iz domena onkologije i psihologije.

,,U Galenici smatramo da je svaki dan, dan borbe protiv raka dojke i važno je da ljudi toga budu svesni. Ponosni smo što smo prepoznali i podržali formiranje prvog centra ovakvog tipa sa nacionalnim značajem. Priznanje koje smo dobili od Ženskog centra ,,Milica’’ govori u prilog Galenikinoj posvećenosti ljudima i brizi za zdravlje. Zahvalni smo svima koji su podržali akciju, jer zajedno doprinosimo podizanju svesti o važnosti prevencije, redovnih pregleda i važnosti iskustvene podrške u borbi protiv raka dojke’’, izjavila je Jelena Parojčić, izvršna direktorka za ljudske resurse kompanije Galenika.

Podsetimo, tokom oktobra 2022. godine, u okviru velike donatorske akcije „Sve boje Pantenola za Roze oktobar“ povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, Galenika je od svakog kupljenog Pantenol proizvoda izdvojila 20 dinara za potrebe Nacionalnog centra za iskustvenu podršku ženama obolelim od raka dojke i raka grlića materice. Centar će imati i edukativni karakter sa ciljem da se aktivnosti umreže sa radom preventivnih centara domova zdravlja Srbije da bi zajedničkim snagama informisali devojke i žene o važnosti skrininga i obuke samopregleda. Planira se i otvaranje ,,Akademije za pacijentkinje’’ gde će se vršiti obuke za edukatore od strane zdravstvenih profesionalca, čime će se uspostaviti dostupnost tačnih i važnih informacijama svakoj ženi u Srbiji bez obzira gde živi. Dalji razvoj podrške će podrazumevati i izradu zaštićene web platforme za pacijentkinje gde se mogu pronaći sve korisne informacije za borbu protiv raka dojke.

,,Donacija kompanije Galenika, umnogome je pomogla da pokrenemo rad Nacionalnog centra. Veoma smo zahvalni Galenici što nam pomaže u dugoročnoj misiji i daje pozitivan primer solidarnosti. Pokretanje Nacionalnog centra u Beogradu je pilot projekat, a u budućnosti planiramo da se ovakav tip centra implementira i u drugim gradovima Srbije’’, izjavila je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra ,,Milica’’.

Prema istraživanju Ženskog centra ,,Milica’’ sprovedenom tokom 2022. godine kod 750 žena sa karcinomom dojke prosečne starosti od 45 godina, 47% žena izjasnilo se da informacije o svojoj bolesti nalaze na internetu, 28% ide na zračnu terapiju u mesto udaljeno preko 100 kilometara od mesta stanovanja, 34% nije upoznato o svojim pravima tokom lečenja, dok se jedna trećina ispitanica izjasnilo da im je tokom i posle bolesti kvalitet života lošiji.

Leave a reply