Galenika donirala 400 hiljada evra za nacionalnu borbu protiv COVID 19

Beograd, 21. april 2020. godine – Galenika a.d. Beograd je proizvela i Vladi Republike Srbije stavila na raposlaganje 372.000 tableta leka Hidroksihlorokin Sulfat. Vrednost proizvedenih lekova, koje će Galenika donirati zdravstvenom sistemu Republike Srbije, iznosi 400.000 (četristo hiljada) evra. Proizvodnja Hidroksihlorokina završena je danas i kompletne količine biće u narednim danima predate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Tehnologija koja je korišćena u proizvodnji Hidroksihlorokina obezbeđena je od strane kompanije EMS iz Brazila, koja je vlasnik Galenike a.d. Beograd od novembra 2017. godine. Kolege iz matične kompanije su potvrdile adekvatnost tehnoloških uslova, stručnost i sposobnost zaposlenih Galenike da po tehnologiji EMS-a proizvede ovaj veoma tražen lek, u svetu tokom trajanja pandemije COVID 19. EMS je, kao svoj doprinos borbi koju Republika Srbija i njeni građani vode protiv pandemije, donirao kompletnu tehnologiju proizvodnje leka Galenici. Na ovaj način Galenika je uspela da proizvede količine koje danas u celosti donira građanima Srbije, ali je i trajno stekla proizvodnu sposobnost da u slučajevima ugroženosti redovnog snabdevanja ili vanrednih potreba našeg zdravstvenog sistema pomogne sopstvenom proizvodnjom.

„Delimo brige građana Republike Srbije u ovom teškom vremenu. Ulažemo napore da obezbedimo kontinuitet snabdevanja i da pružimo sigurnost pacijentima i potrošačima obezbeđivanjem dovoljnih količina naših proizvoda. Proizvodnja i donacija Hidroksihlorokina je naš doprinos zajedničkoj borbi građana Srbije i izraz želje da kao društveno odgovorna kompanija pomognemo naporima zdravstvenog sistema Srbije. Drago mi je što je naša matična kompanija EMS iz Brazila prepoznala potrebu i pružila podršku našem lokalnom timu u Srbiji i želju da pomognemo Srbiji. Svi smo izuzetno ponosni na naše zaposlene u Galenici koji su naporno i sa velikom predanošću i tokom uskršnjih praznika radili na proizvodnji Hidroksihlorikina “, izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenika a.d Beograd.

Prošlog meseca kompanija EMS iz Brazila, inicirala je pokretanje kliničkih ispitivanja leka Hidroksihlorokin u lečenju COVID 19 koji se do sada pokazao efikasnim u terapijskoj kombinaciji sa drugim lekovima. Kao rezultat toga, Galenika je odmah ponudila svoje znanje i resurse kako bi aktivno podržala nacionalnu borbu protiv COVID 19 u Srbiji. EMS proizvodi ovaj lek u Brazilu i pre svega je namenjen lečenju lupusa, malarije i reumatoidnog artritisa. Lek se uvodi u terapiju isključivo na osnovu mišljenja lekara i njihovih uputstava o tome kako koristiti ovu terapiju.

Leave a reply