“NUTRI-SCORE’’ u proceni kvaliteta namirnica

Delimo sa Vama značajne preliminarne rezultate obimne studije pod nazivom The NutriNet-Santé Study, koja procenjuje uticaj kvaliteta ishrane na zdravstveno stanje pojedinca. U pitanju je prva svetska online opservaciona kohortna prospektivna studija, pokrenuta u Francuskoj, maja 2009. godine, sa očekivanim završetkom do maja 2029. godine. Od pokretanja studije do početka 2021. registrovano je više od 170.000 ispitanika, a krajnji cilj podrazumeva uključivanje 500.000 ispitanika u ovo istraživanje (a).

Tokom proteklih godina, rezultati iz The NutriNet-Santé Study su ukazali na jasnu vezu između povećanog unosa visoko prerađene hrane i učestalije pojave: karcinoma (Fiolet T. et al. BMJ 2018.), kardiovaskularnih, koronarnih i cerebrovaskularnih bolesti (Srour B. et al. BMJ 2019.), kao i simptoma depresije (Adjibade, M. et al. BMC Medicine 2019.). Studija je pokazala da povećanje unosa visoko prerađene hrane za 10% u ishrani, uvećava rizik od pojave svih karcinoma za čak više od 10%.

Grupa istraživača NutriNet-Santé, u cilju simplifikacije sagledavanja kvaliteta prehrambenih proizvoda, dizajnirala je “Nutri-Score”. Radi se o inovativnom sistemu nutrivnog obeležavanja, koji na lako razumljiv način prikazuje nutritivnu vrednost proizvoda kroz pet boja i pet slova. Skor je zasnovan na naučnom algoritmu koji u obzir uzima nutrijente, poželjne u izbalansiranoj ishrani (kao što su vlakna, proteini, voće i povrće) i nutrijente koje bi trebalo ograničiti (kao što su zasićene masne kiseline, šećer i so). Uzimajući u obzir ove nutritivne parametre dobija se odgovarajuća Nutri-Score oznaka od A do E, pri čemu je:

– prozivod obeležen sa A, zelenom bojom, POŽELJAN u ishrani,

– proizvod obeležen sa E, crvenom bojom, NAJMANJE POŽELJAN u ishrani.

“Nutri-Score“ na jednostavan način obezbeđuje izbalansiranu ishranu. Pokazano da ljudi koji jedu hranu sa boljim “Nutri – Score”-om imaju manji rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti itd. (b).

Primer “Nutri-score”-a, koji se može naći na pakovanju namirnica.

Od nedavno se i u našoj zemlji na pojedinim prehrambenim proizvodima nalazi navedeni skor.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

(a) ClinicalTrials.gov Identifier: NCT03335644

(b) Julia C, Hercberg S (2017) Nutri- Score: evidence of the effectiveness of the French front-of-pack nutrition label. Ernahrungs Umschau 64(12): 181–187.

https://clinicaltrials.gov

Leave a reply